How to survive in Jyväskylä – Selviytymisopas seminaariin

Jotta Jyvääskylän vierailu ei olisi ainoastaan helppoa ja kivaa, piilee rakkaassa kotikaupungissamme enemmän kuin yksi vaaranpaikka.

Koska Jyväskylän paikallisliikenne ei kulje öisin, on syytä varautua palaamaan Kortepohjassa järjestetyiltä jatkoilta takaisin keskustaan kävellen, jos haluaa välttää naurettavan kallista taksiliikennettä. Jalan liikkeellä oleva saattaa huomata ilmiön, joka pahenee mitä lähemmäs Yläkaupunkia saavutaan.

Keskusta on rakennettu ovelasti Harjuksi nimetyn harjun rinteille, mikä näkyy alueen mäkisyytenä. Kauppakatua kävellessä saattaa kuulla pyöräilevän ohikulkijan puuskuttavan itsekseen, että miksei kaupunkia ole nimetty esimerkiksi Mäkikyläksi, sillä lähes tulkoon mihin tahansa suuntaan kulkiessa joutuu kiipeämään eri jyrkkyysasteen mäkiä. Kovakuntoisinkin voi huoletta myöntää olevansa hengästynyt, sillä tähän maaston ei helposti totu. Jatkuva vastatuuli (jälleen kulkusuunnasta riippumatta), tuo mukavan lisähaasteen kävelijöille ja pyöräilijöille.

Keskustan alueelta löytyy suuri määrä muitakin vaaranpaikkoja, kuin sääolosuhteet ja maantieteelliset totuudet. Kauppakadulta löytyy aikoinaan Suomen kalliimmaksi K-marketiksi valittu Kymppi, jonka edessä saattaa välillä myös bongata Saarnamieheksi kutsutun yhdysvaltalaisen lähetyssaarnaajan. Kyseinen miesoletettu liikkuu yleensä Yliopiston kirjaston ja keskustan Kompassin välistä aluetta, ja saattaa kuulostaa aggressiiviselta huutaessaan Jeesuksen toisesta tulemisesta ja syntien tunnustamisesta. Ilman ärsytystä kyseinen persoona on kuitenkin täysin harmiton, ja kuuluu jo olennaisesti kaupunkikuvaamme. Kauppakatua kulkiessa enemmän onkin syytä varoa pyöräliikennettä, jota ei Jyväskylässä tunnu mitkään säännöt koskevat. Merkityt pyörätiet ovat harvoin niille tarkoitetussa käytössä, ja kerran jos toinenkin jalankulkijat kävelevät ajotiellä, jotta pyöräilijät mahtuisivat kulkemaan jalkakäytävällä. Villi-Länsi on läsnä näillä teillä.

Aivan keskustasta löytyy kaupungin ”Stockan kello”, eli Kompassi. Yleisenä kohtaamispaikkana sieltä saattaa kuitenkin kavereidensa lisäksi löytyy lauman teinejä, jotka kylmimmillä säillä kerääntyvät läheisten Kauppojen tuulikaappeihin ja käytäville. Nuorison lisäksi Kompassin elämää värittävät myös iltaisin Bra-anniskeluravintolaan jonottavat pulut (Kesykyyhky, Columba livia domestica) sekä Suomalaisen kirjakaupan istuvat laitapuolen kulkijat. Vaikka tilanne saattaa vaikuttaa aluksi yhtä uhkaavalta, kuin Kauppakadun pyöräliikenne, kaikki kolme ryhmää ovat pääasiassa harmittomia, kunhan niitä ei ruoki tai sen suuremmin huomioi. Joskus pulut saattavat silti nousta ilmaan ja lentää suoraan päin vatsaasi, tällaistakin on keskuudessamme todistettu.

Tämän selviytymisoppaan voit lukea kokonaisuudessaan kevään Holkista!
Haluamme toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi Jyväskylään, ja toivomme, että tämä opas on riittävän kattava seminaariviikonlopusta selviämiseen. Hädän hetkellä kuka tahansa tosinisti neuvoo mielellänsä oikeaan suuntaan!

 

Terveisin Jyväskylän asiantuntijanne

Hanna Juhola ja Fanny Ruonaniemi