Palaa kohteeseen Uratarinat

Tutkija

Koulutukseltani olen sekä tutkija että IB-lukion historian ja yhteiskunta-aineiden aineopettaja. Suoritin historian opinnot Turun yliopistossa. Pääainettani yleistä historiaa vahvistin sisarhistoria-aineilla (Suomen historia, poliittinen historia ja kulttuurihistoria). Terästin osaamistani ja oppejani myös kattavalla kurssitarjottimella yhteiskuntatieteitä (valtio-oppi, sosiologia ja oikeustiede). Koska perusopintovaiheessa halusin keskittyä lähinnä pikaiseen valmistumiseeni, en edes pohtinut vaihtoehtona, että lähtisin ammentamaan oppeja vaihtoon. Näin jälkikäteen ja monta kokemusta rikkaampana, ajatus tuntuu ironiselta. Halusin vielä teroittaa akateemista hammastani, joten valmistumiseni jälkeen ryhdyin kirjoittamaan lisensiaatintyötä. Tutkimusprosessini ohessa työskentelin projektiluonteisissa tehtävissä, mm. luennoitsijana, kurssisuunnittelijana ja tiedekunnan webmasterina. Suunnittelin mm. Avoimelle yliopistolle verkko-opetusmateriaalia. Ajan jälkeen, halusin tutkimukselleni voimakkaampaa draivia ja nostetta – eli siirtää kaiken muun sivuun ja keskittyä yksinomaan tutkimustyöhöni.

En pelkää haasteita, päinvastoin. Firenzen kupeessa majaava European University Institute (EUI) tarjoaa Euroopan laadukkainta tohtorikoulutusta historian, oikeustieteen, sosiaalipolitiikan ja taloustieteen saroilla. Kuulin oppiahjosta kuin sattumalta ja päätin kokeilla siipieni kantoa. Oman väitöskirjaprojektini EUI:ssa aloitin samana vuonna (2000), instituutin historian toisena suomalaisena historiantutkijana. Historianopintojeni ohella täydensin oppejani eriryisesti talous- ja oikeustieteen saroilla sekä tietysti kieliopinnoilla (italia, ranska ja espanja). Firenzen vuoteni eivät koulineet ainoastaan historian ja kommunikaatiotaitojani vaan kasvoin myös ihmisenä. Italialainen raskas ja hidas byrokratia opettivat minulle entistäkin pidempää pinnaa ja kärsivällisyyttä. Jatkuva matkalaukkuelämä ja vierailut Charles de Gaullen lentokentällä päivittivät minusta pakostakin stressiä sietävämmän ja tilanteisiin nopeammin reagoivan ja sopeutuvamman henkilön.

Valmistuin vuonna 2005 filosofian tohtoriksi. Valmistumiseni jälkeen olen työskennellyt erilaisissa ja erimittaisissa tutkimusprojekteissa. Olen mm. suunnitellut käytäntöä syleilevää kurssimateriaalia toiseuden (erityisesti maahanmuuttajataustaisten) kohtaamisesta sekä koulussa että työpaikalla (kaksi erillistä projektia). Tällä hetkellä olen kirjoittamassa Suomen Akatemian rahoituksella post-doc tutkimusta. Näyttäisi kuitenkin, että alkuperäinen tutkimusideani on haarautunut kahdeksi sangen itsenäiseksi tutkimusprojektiksi. Eli hetken päästä olisi valmistumassa kaksikin itsenäistä tutkimusteosta cv:täni komistamaan. Kuitenkin. Tutkimustyöni ohessa olen miettinyt eri uravaihtoehtoja ja – mahdollisuuksia. Nyt haluaisin avata itselleni uuden uraväylän, siirtyä teoriasta konkretiaan (ja siinä sivussa tehdä tutkimusta lähinnä iltojen ilona pöytälaatikkoon). Haluaisin jatkossa tarjota tieto-, taito- ja kokemusosaamistani käytännönprojekteihin, todellisessa työelämässä.