OPISKELIJAVAIKUTTAMISEN HISTORIA JA NYKYPÄIVÄ
HOL:n syysseminaari Turussa lauantaina 19.11.
Seminaarin aikataulu:
10:00 Luennot: (luentosali EDU2, Assistentinkatu 5)
Ruokailu ja siirtyminen ylioppilastaloille
13:15 – 15:00 Workshopit (Ylioppilastalo A, 2.krs, Rehtorinpellonkatu 4)
Jokainen valitsee paikan päällä itselleen mieleisimmän workshopin alla olevista vaihtoehdoista:
Ryhmä I: Kansainvälisyys
Yliopistojen menestystä vertaillaan kansainvälisesti. Suomi on pieni kielialue. Harjoittelu ulkomailla nättää hyvältä CV:ssä. Kaikki nämä luovat tarvetta kansainvälistymiseen. Kansainvälisyys on in, mutta onko sille muita vaihtoehtoja kuin vaihto-opiskelu? Muualta saapuvat vaihto-opiskelijat voivat elävöittää historian opiskelua Suomalaisissa yliopistoissa. Mutta miten heidät saadaan mukaan ainejärjestöjen toimintaan? ISHA järjestää puolestaan Euroopassa vuosittain useita seminaareja historian opiskelijoille. Tule siis keskustelemaan ja jakamaan kokemuksia kansainvälistymisestä.
Ryhmä II: Ainejärjestöt ja laitokset
Miten ainejärjestöjen ja laitosten välistä yhteistyötä voisi kehittää? Palautteenanto, vaikutus henkilövalintoihin ja opetussuunnitelmiin sekä vaikutuskanavien luominen ovat olennaista, mutta usein vähälle huomiolle jäävää koulutuspolitiikkaa. Virallisen toiminnan ohella järjestetyt tutustumisillat ja henkilökunnan kutsuminen opiskelijatapahtumiin taas luovat siltaa laitoksen ja opiskelijoiden välille ja madaltavat etenkin uusien opiskelijoiden kynnystä henkilökunnan kanssa toimimiseen, ja vahvistavat siten yliopistoa tasa-arvoisten tutkijoiden yhteisönä. Tule jakamaan järjestösi hyviä toimintamalleja ja oppimaan uusia tapoja vaikuttaa.
Ryhmä III: Opiskelijan vastuu
Riittääkö nyky-yliopistossa paikalle ilmestyminen, vai onko opiskelijalla vastuu huolehtia itse omasta sivistämisestään? Miten vapaaehtoisia opinto- ja lukupiirejä saadaan alulle, organisoidaan ja toteutetaan? Onko luentokurssin ja kirjantentin rinnalle mahdollista tuoda myös uusia, ehkä monipuolisempia suoritus- ja oppimistapoja? Pitääkö ylimääräisestä opiskelusta saada ylimääräisiä pisteitä, vai riittääkö ylimääräinen oppi ja ymmärrys palkinnoksi opiskelijalle? Voisiko ainejärjestö tukea opiskelijaseminaaria, tiedepäivää tai opiskelijoiden omia akateemisia julkaisuja? Ryhmässä pohditaan näitä ja muita opiskelijan vastuuseen ja monipuoliseen opiskeluun liittyviä kysymyksiä.
Lisäksi workshopien yhteydessä seminaarivieraita palvelee Akavan Erityisalojen standi, josta on saatavilla ajankohtaista informaatiota työelämään liittyvissä kysymyksissä.
Workshopien yhteydessä kahvitarjoilu.
16:15 HOL ry:n ylimääräinen liittokokous
17:00 HOL ry:n hallituksen kokous
18:00 Iltaohjelmaa Keltaisella talolla