Category: Yleinen

Poliittisesta historiasta on moneksi

Poliittisen historian ja valtio-opin opiskelijoita edustavana P-klubi mielletään välillä Historian Opiskelijain Liitossa pieneksi poikkeukseksi. Tässä blogitekstissä poliittisen historian opiskelijat Valtteri Haapaniemi ja Annele Salokannel avaavat opintojaan kertomalla keväällä 2024 valmistuneista kanditöistään, jotka molemmat ovat omilla tavoillaan poliittiselle historialle tyypillisiä. Valtteri Haapaniemi: Arvioin kandidaatintutkielmassani eduskunnassa 2009–2010 käytyä keskustelua Hätäkeskuslaitoksen uudistuksista. Valtioneuvostossa ja sisäministeriössä päätettiin keväällä 2010 …

Jatka lukemista

Saako sanoa k-sanan?

Välillä sen saattaa kuulla mainittavan keskustelussa. Pahaenteisen k-sanan. Oikeastaan tuntuu jo troopilta, että sen nimi saatetaan udeltaa melkein missä tahansa yhteydessä. Sitä yrittää välttää itse mainitsemasta, kun koko sana tuntuu niin väsyneeltä. Silti kun viimeisen kahdensadan vuoden aikaisia yhteiskunnallisia ongelmia diagnosoi, olisi järjetöntä olla mainitsematta sitä. Kapitalismilla on maine eräänlaisena yleissanana, jonka voi ajatuksetta heittää …

Jatka lukemista

Sihteerin paranormaalit kokemukset

Tämän kirjoituksen julkaisuajankohta osuu keskelle synkintä syksyä pyhäinpäivän partaalle, joten ajattelin jaaritella kummituksista ja henkiolennoista, joita omaan elämääni liittyvissä historiallisissa paikoissa on kuuleman mukaan tavattu. Jostain syystä kummitustarinoita liitetään usein etenkin vanhoihin linnoihin ja teattereihin, ja tällaisista paikoista minäkin usein löydän itseni – henkilökohtaisesti en kuitenkaan ole paranormaaleihin olentoihin törmännyt. Teini-ikäisenä loin näyttelijänuraa Riihimäen nuorisoteatterilla, …

Jatka lukemista

Opiskelijan työ on opiskella

Opiskelijan työ on opiskella, jotta hän tulevaisuudessa työllistyisi, kykenisi elättämään itsensä ja ylläpitämään suomalaista hyvinvointivaltiota. Opiskelijoiden tulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin heikentyneet nykyisen hallituksen taloudellisten uudistusten takia. Orpon hallitus heikentää uudistuksillaan opiskelijoiden taloudellista tilannetta, rohkaisee opiskelijoita velkaantumaan ja tätä kautta pahentaa opiskelijoiden mielenterveysongelmia ja niiden ilmenemisen riskiä. Opiskelijoilta jäädytettiin indeksikorotukset vuosiksi 2024–2027. Opiskelijoilta poistetaan asumistuki, ja …

Jatka lukemista

Puheenjohtajan terveiset

på svenska nedan Vuosi 2024 on lähtenyt käyntiin Historian Opiskelijain Liitossa hyvin, vaikka alku oli jokseenkin verkkainen. Uusi hallitus valittiin vasta tammikuussa 2024, joten aivan kalenterivuoden alusta ei hallitus ole päässyt työnsarkaansa kiinni. Henkilökohtaisestikin alkuvuosi on ollut minulle kiireinen ja raskas töiden ja viime vuoden järjestöhommien sävyttämänä, mutta hiljalleen arki on alkanut rullaamaan ja toiminta Holin …

Jatka lukemista

Uuden vuoden tunnelmia Turusta

Heipä hei! Tehtäväkseni osui raapustella tänne tekstiä joulukuun kunniaksi. Kuukausi on kuitenkin kirjoitushetkellä jo niin pitkällä, että joulun sijaan ajankohtaisemmalta aiheelta tuntuu uusi vuosi. Ja mikäpä ettei, vuoden päättyminen ja uuden alkaminen aina jännittävää aikaa. Muinaisen Rooman varhaisimmassa kalenterissa, josta nykyinen ajanlaskutapamme periytyy, vuosi alkoi vasta maaliskuussa. Pitkää talvikautta ei varsinaisesti laskettu kalenterivuoteen kuuluvaksi, vaan …

Jatka lukemista

Kekkosen työtuolit ja arkistojen helmiä – poliittisen historian tutkimuskurssi UKK-arkistossa

Marraskuisena aamuna joukko poliittisen historian kandivaiheen opiskelijoita nousee tila-autoihin ja matkaa kohti Orimattilaa. Mutta miksi tutkimussuunnitelmia valmistelevat opiskelijat ja heitä ohjaava professori jättävät Turun taakseen ja suuntaavat kohti pientä Päijät-Hämeen kaupunkia? Luvassa on mielenkiintoisia keskusteluja, tutustumista erilaisiin arkistoihin, Kekkosten lempihuonekalujen ja valtiovierailulahjojen ihastelua ja yhteistä kandiaiheista kriiseilyä. Turun yliopistossa poliittisen historian kandivaiheessa olevat opiskelijat ovat …

Jatka lukemista

Kisa historian tietämyksen herruudesta

Syysaurinko herättelee vanhaa pääkaupunkiamme lokakuun 20. päivänä. Vaikka Turku on jopikkuhiljaa antautumassa talvisen kohmeen syliin, on tänään hyvä päivä HistorikerföreningenKleion jäsenille. Olemme kutsuneet vanhan kolleegajärjestön edustajia omalle kotikentällemmekisaamaan historian tietämyksen herruudesta. Kyseessä on jokavuotinen perinne, Historiaden,jossa ruotsinkieliset historianopiskelijat Turusta sekä Helsingistä ottavat toisistaan mittaa. Vaahteranlehdet tuoksuvat ilmassa, kun Kleion edustajat astelevat areenalle täysintietämättöminä tulevasta. Tunnelma …

Jatka lukemista

Historianopiskelija ja (meren) muuttumattomuuden kysymys

”Kun ranta oli kadonnut näkyvistä, täysikuu nousi merestä pallonpyöreänä ja keltaisena. Isä ei ollut koskaan ennen nähnyt niin suurta ja yksinäistä kuuta. Eikä hän ollut käsittänyt, että meri saattoi olla niin ehdoton ja valtava kuin tällä hetkellä. Hänestä tuntui äkkiä, että ainoat oikeat ja ehdottomasti varmat seikat maailmassa olivat kuu, meri ja vene. Vene, jossa …

Jatka lukemista

Huijarisyndrooma, tyhmyyden pelko ja opiskelu

Elämme yhteiskunnassa ja kulttuurissa, jossa vaatimukset oman tieto- ja taitotason suhteen ovat toisinaan armottoman korkealla. Myös itsenäisyyttä voidaan korostaa niin paljon, että avun pyytäminen voi tuntua hävettävältä tai jopa ahdistavalta. Se, että vaatimuksiin ei pysty vastaamaan, voidaan leimata puolestaan tyhmyydeksi. Koska vaatimukset ovat jatkuvasti näkyvillä julkisessa keskustelussa, koulumaailmassa ja opiskeluyhteisöissä, ne on helppo omaksua osaksi …

Jatka lukemista