Puheenjohtajan terveiset

på svenska nedan

Vuosi 2024 on lähtenyt käyntiin Historian Opiskelijain Liitossa hyvin, vaikka alku oli jokseenkin verkkainen. Uusi hallitus valittiin vasta tammikuussa 2024, joten aivan kalenterivuoden alusta ei hallitus ole päässyt työnsarkaansa kiinni. Henkilökohtaisestikin alkuvuosi on ollut minulle kiireinen ja raskas töiden ja viime vuoden järjestöhommien sävyttämänä, mutta hiljalleen arki on alkanut rullaamaan ja toiminta Holin hallituksessakin aktivoitumaan; tähän mennessä hallitus on kuitenkin ehtinyt jo kokoustaa kahdesti ja kolmas kerta on tulossa vielä maaliskuussa. Maaliskuun aikana on tarkoitus saada myös hallitusesittelyt käyntiin sekä järjestää Liiton kevätkokous.

Vuosi 2024 vaikuttaa Holille valoisalta. Toiminnan on tarkoitus jatkua edellisten vuosien kaltaisena eli seminaarit tullaan järjestämään tuttuun tapaan keväällä ja syksyllä. Kevään seminaari onkin jo kuukauden päästä Tampereella, kun taas syksyllä kaikki historianopiskelijat ottavat suunnakseen Jyväskylän. Tampereen seminaarin teema on sateenkaarihistoria. Tällä kertaa seminaarin yhteydessä julkaistavaan Holkki-lehteen otetaan vastaan kirjoituksia kaikkien ainejärjestöjen jäseniltä. Jos siis sinulla on halua kirjoittaa lehteen seminaarin teemaan liittyen, lähetä tekstisi rohkeasti Holkkiin. Lisätietoa löytyy Hol-seminaarin instagramista.

Tampere ja Jyväskylä ovat minulle seminaarikaupunkeina vielä vieraita, vaikka ilmoittauduin niin Jyväskylän kevätseminaariin 2020 ja Tampereen syysseminaariin 2022. Jyväkylän seminaarin oli tarkoitus olla silloiselle fuksille ensimmäinen Holin tapahtuma koskaan, mutta pandemian vyöryessä Suomeen se jouduttiin perumaan juuri ennen seminaarin alkua. Itse en ollut ehtinyt kuin varata majoituksen, mutta kaverini oli ehtinyt bussilla jo Jämsään asti saadessaan tiedon seminaarin peruutuksesta. Näin ensimmäinen seminaarikokemukseni tulikin vasta vuotta myöhemmin – valitettavasti omalta kotisohvalta käsin. Tampereen seminaariin oli sen sijaan jo majoitukset ja matkat selvillä, mutta nappasinkin syysflunssan ja sekin seminaarimatka jäi vain haaveeksi. Tänä vuonna olen kuitenkin molempiin saapumassa (koputan puuta).

”Hallitus vaikuttaa kaikkinensa motivoituneelta porukalta, jolla on halua puuhailla yhteisten asioiden parissa.”

Holille alkanut vuosi tulee siis olemaan varsin mielenkiintoinen, ja olen itse erittäin innoissani päästessäni johtamaan järjestöä juuri tänä vuonna. Hallitus vaikuttaa kaikkinensa motivoituneelta porukalta, jolla on halua puuhailla yhteisten asioiden parissa. Jos jollakin teistä lukijoista on ehdotuksia Liiton toiminnan kehittämiseen, olkaa rohkeasti yhteydessä järjestönne Hol-vastaavaan tai tulkaa nykäisemään minua hihasta tapahtumissa tai sähköpostitse. Toivottavasti mahdollisimman moni historianopiskelija löytääkin tiensä tänäkin vuonna Liiton tapahtumiin. Oikein hyvää ja menestyksekästä vuotta kaikille teille opiskeluissa ja elämässä muutenkin!

Hälsningar från ordförande

Året 2024 har börjat bra i Historiestuderandenas Förbund, trots att början var lite trög. Den nya styrelsen valdes i januari 2024, och därför kunde styrelsen inte börja sitt arbete genast i början av året. Januari och februari har varit jäktade också för mig personligen, men styrelsen har så småningom blivit mer aktiv; vi har redan hållit styrelsemöte två gånger och vi ska hålla det tredje möte i mars. Vi ska också hålla föreningens vårmöte och presentera våra styrelsemedlemmar på Instagram i mars.

2024 verkar ljust för HSF. Föreningen ska fortsätta liksom förra åren: seminarier ska organiseras på våren och på hösten. Vårseminariet kommer snart, i början av april i Tammerfors, och på hösten reser historiesturande till Jyväskylä. Temat i seminariet i Tammerfors är queerhistoria. Om du vill, kan du skriva till HSF-tidning Holkki om queerhistoria. Du kan hitta mera information på seminariets Instagram-konto.

Jag är inte bekant med Tammerfors och Jyväskylä som seminarium städer, fast har jag anmält till seminarier i Jyväskylä på våren 2020 och i Tammerfors på hösten 2022. Som gullis skulle seminariet i Jyväskylä hade varit min första HSF-evenemang, men organisatörerna blev tyvärr tvungna att ställa in seminariet på grund av en begynnande coronapandemi i Finland just före början av seminariet. Jag hade bara hunnit beställa logi, men min vän hade redan rest till Jämsä, innan han hörde att seminariet hade ställts in. Därför blev distansseminarium på våren 2021 min första seminariumerfarenhet. Jag skulle ha deltagit också i seminarium i Tammerfors på hösten 2022, hade jag inte blivit sjuk på samma vecka. Under detta år ska jag delta i både seminarierna (jag tar i trä…).

HSF tillsammans med Historiallinen Yhdistys ska dela ut en gradupris också även i år. Med Fackförbundet för musei- och kulturarvsbranschen MAL ska vi fortsätta vårt samarbete. Vi kartlägger också nya medarbetare hela tiden. Som en nyhet börjar vi samarbete med Historian Ystäväin Liitto och Historians without Borders. I styrelsen har vi redan ansvariga för både föreningarna första gången. Vi lägger grunden och kommer med idéer till samarbeten under detta år – det är en av de viktigaste uppgifter i 2024.

”Styrelsen verkar vara motiverad och villig att jobba till föreningens förmån”

Året kommer att bli jätteintressant och jag är ivrig att leda styrelsen just under året. Styrelsen verkar vara motiverad och villig att jobba till föreningens förmån. Om du har idéer rörande HSF, du kan kontakta HSF-ansvariga i din ämnesförening eller mig i någon HSF-evenemang eller via e-posten. Jag hoppas många historiestuderande kommer att finna sig i seminarium eller annan HSF-evenemang också detta år. Ha ett bra och framgångsrikt år i dina studier och liv!

Turussa I Åbo

Mikko Lähdesmäki

Holin puheenjohtaja vuonna 2024 I Ordförande i HSF år 2024