Kekkosen työtuolit ja arkistojen helmiä – poliittisen historian tutkimuskurssi UKK-arkistossa

Marraskuisena aamuna joukko poliittisen historian kandivaiheen opiskelijoita nousee tila-autoihin ja matkaa kohti Orimattilaa. Mutta miksi tutkimussuunnitelmia valmistelevat opiskelijat ja heitä ohjaava professori jättävät Turun taakseen ja suuntaavat kohti pientä Päijät-Hämeen kaupunkia? Luvassa on mielenkiintoisia keskusteluja, tutustumista erilaisiin arkistoihin, Kekkosten lempihuonekalujen ja valtiovierailulahjojen ihastelua ja yhteistä kandiaiheista kriiseilyä.

Turun yliopistossa poliittisen historian kandivaiheessa olevat opiskelijat ovat jo vuosien ajan osallistuneet kandiseminaaria edeltävällä tutkimuskurssilla retkelle Orimattilaan ja UKK-arkistoon. Tarkoituksena on tutustua arkistoihin ja niiden käyttöön sekä tietysti Kekkoseen, mutta myös oppia uutta, tutustua toisiimme ja ideoida kevään tulevaa kandia sekä sitä, miten siitä aiomme selviytyä. Tänä syksynä oli minun ja reilu 10 muun opiskelijan vuoro lähteä yöpymään Orimattilan Niinikoskella sijaitsevalle Hovilan tilalle, jonne Tasavallan presidentin arkistosäätiö Kekkosen toimesta perustettiin 1970-luvun alussa.

Aamumme alkoi kolmen tunnin ajomatkalla Turusta Orimattilaan, mutta heti Hovilaan saavuttuamme pääsimme tutustumaan tunnelmalliseen ja kodikkaaseen taloon, jossa arkistoa pidetään. 70-lukulaisen sisustuksen helmiä olivat ainakin omasta mielestäni Sylvi Kekkosen lempinojatuoli, johon istuttuani en itse olisi siitä koskaan halunnut nousta, sekä itse presidentin työhuoneen työtuolit, joiden ulkonäköä sekä mukavuutta ihastelimme joukolla. Myös erilaiset valtiovierailuilla lahjaksi saadut matot herättivät mielenkiintoa.

Arkistossa uppoutui jonkinlaiseen historialliseen kuplaan, kaukana opiskelujen aiheuttamasta ahdingosta ja muun maailman kiireestä.

Päivän ja illan aikana kuulimme esityksiä UKK-arkiston lisäksi muista etenkin poliittisen historian tutkimuksessa hyvin olennaisista arkistoista, sekä pääsimme itsekin tutustumaan arkistomateriaalien käyttöön. Esimerkiksi kansalaisten Kekkoselle lähettämiä kirjeitä oli hauskaa lukea, vaikka arkistoaineisto sanana ei ehkä meissä kaikissa riemun tunteita herättäisikään. Poliittinen historia tarjoaa onneksi niin laajat mahdollisuudet jo kandityötä varten, että pääsimme tutustumaan arkistojen esittelyn kautta niin virallisempiin ulkoministeriön asiakirjoihin, Kekkosen henkilökohtaiseen kirjeenvaihtoon kuin Päivälehden arkistomateriaaliin ja poliittisiin pilakuviinkin.

Kun päivä vaihtui iltaan ja vierailumme virallinen historiantutkimusosio päättyi, pääsimme viettämään porukalla vapaa-aikaa Hovilassa. Opiskelun ja kandistressin ihanana vastapainona toimivat yhteinen ruokailu, saunominen ja pelaaminen. Pääaineeseemme sopivasti päädyimme arvuuttelemaan toisiltamme kysymyksiä 80-luvun Trivial Pursuitista ja Ulkopolitiikka-nimisestä tietopelistä. Ilta oli täynnä tutustumista, naurua, tutkimusta ja lämmintä tunnelmaa, jota jäin heti kaipaamaan, kun matkamme seuraavana aamuna suuntasi takaisin Turkuun. Arkistossa uppoutui jonkinlaiseen historialliseen kuplaan, kaukana opiskelujen aiheuttamasta ahdingosta ja muun maailman kiireestä. Ei tarvinnut ihmetellä, miksi Kekkoset vierailivat Hovilassa usein, olihan tunnelma siellä vertaansa vailla.

Hovilan päärakennus, kuva Annele Salokannel

Anki Ollikainen, 3.vuoden poliittisen historian opiskelija ja P-klubi ry:n Hol-vastaava 2023