Tunteisiin, sisimpääni matkustan – Historian Opiskelijain Liiton syysseminaari Turussa

Viime keväänä Joensuussa saatiin nauttia mahtavasta Historian Opiskelijain Liiton kevätseminaarista. Tapahtumaa ei voi muuta kuin lämmöllä muistella, joten erittäin iso kiitos Varnitsa ry:lle onnistuneesta semmasta! Pallo on kuitenkin nyt heitetty Joensuusta Turkuun, joten olisi meidän kritiikkiläisten vuoro näyttää miten varsinaisessa Suomessa homma toimii.

Marraskuussa viikolla 47 historian opiskelijat ympäri valtakuntaa rantautuvat maamme ensimmäiseen pääkaupunkiin viettämään tunnerikasta seminaariviikonloppua. Koska Turku on ainoa paikka, jossa voi opiskella kulttuurihistoriaa, seminaarin teema on vahvasti kulttuurihistoriaa sivuava. ”Nyt meni tunteisiin! Historia ja tunteet” toimiin syksyn seminaarin aiheena, joten tunteellisia hetkiä on aivan varmasti luvassa (*ba dum tsss*). Tästä pitävät huolen kulttuurihistorian akatemiaprofessori Hannu Salmi, kulttuurihistorian yliopistonlehtori ja dosentti Maarit Leskelä-Kärki, sekä Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen. Seminaariluennot antavat yhdessä kattavan kuvauksen tunteiden historiasta painottaen erilaisia näkökulmia ja aihealueita.

Salmen luennon aiheena on ”Tarttuvat tunteet ja affektiivinen käänne historiantutkimuksessa”, jolloin luento tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen tunteiden historiaan ja niiden monimuotoisuuteen. Leskelä-Kärki tulee luennoimaan aiheesta ”Tutkijan tunteet”, jossa pohditaan tutkijan ja tutkimuskohteen välisiä suhteita ja eettisiä näkökulmia tutkimuksiin tunteiden näkökulmasta. Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä, luennoi Vainio-Korhonen aiheesta ”Seksityöläiset ja tunteiden historia 1800-luvun alkupuolen Turussa”. Hänen luentonsa pureutuu prostituutiota harjoittaneiden naisten elämänvaiheisiin. Aihetta käsittelevä ajanjakso on samalla aiemmin täysin tuntematon aikakausi suomalaisen prostituution historiassa. Jos minulta kysytään, niin aiheet kuulostavat hirmuisen mielenkiintoisilta, joten maltan tuskin odottaa seminaarin alkamista! Lisäksi seminaarien luennoista saa opintopisteitä jos niistä kirjoittaa opintopäiväkirjan, joten muista pakata kynät ja vihko mukaasi.

Mutta mahtuu itse seminaariviikonloppuun muutakin ohjelmaa kuin pelkästään luentosalissa istumista. Tapahtumarikkaan viikonlopun starttaa perjantaina 24.11. historia-aiheinen pubivisa, jossa historian tietämykset punnitaan leikkimielisessä tietokilpailussa. Pubivisassa kannattaa olla myös tarkkana, sillä saatat bongata pääkallopaikalla Holkin painotuoreen numeron. Rentoa meininkiä, muihin historian opiskelijoihin tutustumista ja hyvää luettavaa on siis luvassa. Viikonlopun riennot eivät tähän jää, nimittäin seminaarin kruunaa lauantaina 25.11. järjestettävä TunnesGaala, jolloin samalla juhlitaan viime vuonna 50 vuotta täyttänyttä Hollia. Ja mitäpä olisi gaala ilman jatkoja, eli sinnekin kannattaa Turkuun eksyneen historioitsijan suunnata.

Yhtä juhlaa seminaarin valmistelut eivät pelkästään olleet, mutta ilman meidän kritiikkiläistä toimikuntaamme seminaari olisi ollut pelkkää tunnemyrskyä. Tästä voit lukea lisää seminaarissa jaettavasta uudesta Holkin numerosta. Kuitenkin vaikeuksien kautta päästiin kuin päästiinkin voittoon, ja toimikuntamme voi huokaista helpotuksesta: kyllä tästäkin seminaarista hyvä tulee. Eli suurimmat kiitokset seminaarin järjestelyistä kuuluvat Kritiikin Hol-toimikunnalle!

Näihin kuviin ja tunnelmiin, nährään Turus!

Nadja Päärnilä, Kritiikki ryIMG_2861 – kopio