Korkeakouluharjoittelusta asiantuntijauralle

Historian opiskelijana uramahdollisuuksien hahmottaminen voi olla hankalaa, kun erilaisia polkuja on hurjan paljon ja työllistyminen tuntuu kaukaiselta. Opiskeluaikoina kannattaa kuitenkin lähteä selvittämään, mikä itseä kiinnostaa ja pyrkiä kokeilemaan niitä juttuja. Voit löytää itsesi yllättäen oman alan töistä, vaikka jo ennen valmistumistasi!

Rohkaisen hakeutumaan korkeakouluharjoitteluun, jossa pääset maistamaan oikeaa oman alan työelämää, luomaan suhteita sekä kokeilemaan asiantuntijatyön arkea. Korkeakouluharjoittelu on ainutlaatuinen mahdollisuus saada jo opiskeluvaiheessa oman alan työkokemusta ja työllistyminen kyseiseen organisaatioon harjoittelun jälkeen on mahdollista. Vaikka harkkapaikasta ei tulisikaan unelmiesi työpaikkaa, tutustut lukuisiin uusiin ihmisiin ja voit löytää sitä kautta oman kiinnostuksesi. Älä heitä tätä mahdollisuutta hukkaan!

Harjoittelupaikkoja löytää yleisistä työnhakuportaaleista ja organisaatioiden omilta sivuilta, joten seuraa itseäsi kiinnostavia paikkoja vaikkapa somessa. Hakuportaalien paikkoihin on usein paljon hakijoita, mutta älä anna sen lannistaa. Usko itseesi ja tuo motivaatiosi esiin – se ratkaisee! Jos tiedät jonkin paikan kiinnostavan sinua, mutta harkkailmoituksia ei kuulu, lähesty heitä itse rohkeasti avoimella hakemuksella. Aktiivisuus ja oma-aloitteisuus tekevät aina hyvän vaikutelman.

Huomioi nämä ennen työsopimuksen allekirjoittamista!

Korkeakouluharjoittelijana työtehtäviesi tulee olla vaatimustasoltaan sopivia ja määrällisesti työajan puitteissa suoritettavissa. Specian kanta on, että harjoittelusta tulee saada palkkaa. Palkattomassa harjoittelussa ei synny työsuhdetta ja jäät työlainsäädännön sekä työehtosopimusten suojan ulkopuolelle. Palkaton harjoittelu ei myöskään kerrytä ansiosidonnaista työttömyysturvaa mahdollistavaa työssäoloehtoa. Vuonna 2020 työssäoloehtoa kerryttävä minimipalkka on 1236€/kk.

Jos kaipaat apua mihin tahansa harkkaan tai työnhakuun liittyvään asiaan, laita viestiä! 

Ps. Muista myös, että minkä tahansa alan kesätöillä saat kerrytettyä työssäoloehtoa, kunhan olet työttömyyskassan jäsen. Ellet ole, liity ennen kesää ja turvaat tulevaisuuttasi!

Elli Suonpää

Opiskelijatoiminnan koordinaattori

Specia – Asiantuntijat ja esihenkilöt ry

Kirjoittaja on Specian entinen korkeakouluharjoittelija ja nykyinen opiskelijatoiminnan koordinaattori, joka innostui itselleenkin yllätyksenä työmarkkinajärjestöistä ja viimeistelee nyt myös graduaan niihin liittyen.

Liity ja lue lisää Speciasta ja sekä palveluista opiskelijalle. Huomaathan, että opiskelijajäsenenä olet oikeutettu kaikkiin Specian palveluihin. https://specia.fi/jasenyys/palvelut/opiskelijalle/

Jos olet hakemassa harkkapaikkaa ja kaipaat nopeasti vinkkejä CV:n rakentamiseen, käy kurkkaamassa täältä: https://specia.fi/nain-teet-vaikuttavan-cvn/