Historian Opiskelijain Liiton syysseminaari Oulussa 25.-27.11.2016 – Teemana Aasian historia

Oulun yliopiston historian opiskelijoiden ainejärjestö Tiima ry sai järjestettäväkseen Hol- seminaarin syksyksi 2016. Aiheeksi seminaarille valikoitui Aasian historia jo hyvissä ajoin keväällä. Vuosi 2016 on ollut merkittävä vuosi sekä Tiimalle että Historian Opiskelijain Liitolle, koska molemmat järjestöt täyttivät 50 vuotta. Viikonlopun aikana julkaistiin Historian Opiskelijain Liiton Hol-lehti vuosikymmenten tauon jälkeen juuri 50-vuotisteemalla. Olemme Holin hallituksessa tehneet koko vuoden työtä lehden toteuttamiseksi. Lehden löydät netiversiona täältä.

DSC_0393Holin hallitus ylpeänä uuden lehden kanssa.

Halusimme järjestää seminaaritapahtuman pitkästä aikaa kaksipäiväisenä, että historian opiskelijat ympäri Suomen voisivat tutustua toisiinsa kunnolla. Perjantaina oli ohjelmassa saunomista, yhdessä oleskelua ja kaupunkisuunnistusta, ja useimmat ulkopaikkakuntalaiset löysivätkin tiensä jo perjantai-iltana Hol-etkoille Mannenkadun saunalle.

Seminaarivieraiden majoitus järjestettiin Forenom-hotellissa Oulun keskustassa. Itse seminaari pidettiin yliopistolla uusissa Tellus Innovation Arenan tiloissa lauantaina. Seminaari lähetettiin myös ensimmäistä kertaa suorana streamina Tiima ry:n Facebook-sivuilla, missä se on edelleen kokonaisuudessaan nähtävissä. Oulun yliopiston historian laitokselta löytyi Aasia-aiheeseen paljon asiantuntemusta, joten saimme omasta takaa hyviä puhujia esiintymään. Haluan vielä kiittää meidän mahtavia luennoitsijoitamme emeritusprofessori Olavi Fältiä, tohtoriopiskelija Joni Partasta, dosentti ja yliopistonlehtori Ritva Kylliä ja yliopistonlehtori Erkki Urpilaista.

DSC_0407Seminaarivieraita.

Fältin esitelmä käsitteli Yokohaman kaupunkia Japanin ja länsimaisen kulttuurin kohtaamispisteenä 1860- ja 1870-luvuilla. Kuulimme muun muassa, että Yokohamassa vierailleilla länsimaalaisilla oli voimassa oman maan lait. Partasen esitys käsitteli Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeista syntynyttä säteilytutkimusta vuosina 1945-2015. Esitys keskittyi Japanissa syntyneeseen järjestöön ABCC (Atomic Bomb Casualty Commission), josta tuli myöhemmin  RERF (Radiation Effects Research Foundation). Partanen käsitteli myös Yhdysvaltojen ja Japanin suhteita sodan jälkeen painottuen ABCC- ja RERF -järjestöihin. Kyllin esitelmä tarkasteli, mitä elintarpeita Aasiasta tuotiin pohjois-Eurooppaan 1700-luvulla. Hän lisäksi kertoi, mikä on ruokatutkimuksen merkitys historian tutkimukselle; Suomeen tuotiin Aasiasta mm. soijaa. Urpilainen kertoi meille Juche-aatteesta. Oli erittäin mielenkiintoista kuulla, mitä on Pohjois-Korean yhteiskuntaideologian taustalla. Hän kertoi, millaisia vaikutteita Pohjois-Korean Juche on saanut muilta kommunistisilta ajattelijoilta, kuten Marxilta ja Leniniltä.

DSC_0457Sitsitunnelmaa.

Illan juhlapaikkana toimi Tilaa Kulttuurille ry:n hallinnoima Välivainion tukikohta, jota vuokrataan yleishyödyllisesti esimerkiksi yhtyeiden harjoitustiloiksi ja konserttikäyttöön. Olimme varanneet paikasta ison ja pienen salin. Sitsaajat olivat isossa salissa ja muut juhlijat pienessä. Sitsien jälkeen molemmat tilat olivat käytössä ja iloksemme juhlakansa viihtyi paikalla yömyöhään asti. Sitsien teemana oli Aasian monimuotoisuus, ja ihmiset olivat panostaneet hienoihin ja monipuolisiin asuihin. Oululainen sitsikulttuuri tuli kaikille vieraillekin illan aikana tutuksi. Haluan Tiima ry:n puolesta kiittää vielä kaikkia mahtavasta syysseminaarista!

Kimmo Mäkelä

Kirjoittaja on Tiima ry:n Hol-vastaava