Uusi vuosi, uudet kujeet

Som moro täältä Tampereelta, Suomen jääkiekkopääkaupungista! Olen Arttu Huoviala Tampereen yliopiston historian ainejärjestö Patinasta ja toimin liiton puheenjohtajana vuoden 2017. Viime vuonna toteutetun uudistuksen myötä hallituksen kausi alkaakin nyt jo tammikuussa ja olenkin saanut kasteeni puheenjohtajana kesken kiireisen lukuvuoden. Kiirettä pitää myös hallituksen sisällä, mutta meillä on hyvä porukka kasassa ja näyttää vahvasti siltä, että Joensuun kevään seminaarista on tulossa huikea! Jo perinteeksi on muodostunut, että seminaarin yhteydessä julkaistaan myös lehteä eli se ilmestyy kaksi kertaa vuonna 2017, kun syksyllä järjestetään seminaari Myyntineuvos Jetin kotikaupungissa Turussa.

Hieman aiemmista kausista poiketen en toiminut viime vuonna varapuheenjohtajana, sillä meillä Patinan hallituksessa on käynnissä sukupolvenvaihdos ja hyppäsinkin mukaan melko kylmiltäni hommaa vetämään. Ainejärjestö- sekä hallitushommista kyllä riittää kokemusta muuten ja hyvän perehdytyksen ansiosta tuntuu, kuin olisin istunut Holin hallituksessa jo vuosia. Puheenjohtajajärjestönä toimivasta Patinasta olen saanut avukseni sihteerin ja taloudenhoitajan vakituisen ainejärjestöedustajan lisäksi Holin hallitukseen. Varsinaisen edustajan varamiehenä toimii oman ainejärjestömme puheenjohtaja, joten yhteistyö hallitusten välillä tulee olemaan tiivistä. Holin hallituksen varapuheenjohtaja tulee Kritiikistä turkulaisten ottaessa vetovastuun vuonna 2018.

Holin hallituksen patinistit

Holin hallituksen patinistit. Ei pituusjärjestyksessä

 

Tänä vuonna lähdemme pitämään yllä viime vuonna aloitettuja perinteitä lehden lisäksi myös some-puolella blogikirjoittelujen sekä Instagramin (toim.huom. @historianopiskelijainliitto) muodossa. Näkyvyyttä koitetaan lisätä Twitterissäkin ja mahdollisesti ajankohtaisilla mielipidekirjoituksilla, kuten viime hallitus teki aivan viime metreillään osallistuessaan Helsingin Sanomissa keskusteluun humanististen aineiden tärkeydestä. Asia on muutenkin ollut tapetilla ja etenkin lukion uusi tuntijakokokeilu nostaa historianopiskelijoiden sykettä siitä puhuttaessa. Tällaisissa asioissa Holin merkitys historianopiskelijoiden äänitorvena ja edunvalvojana on erittäin, erittäin tärkeä ja koitammekin pysyä kartalla ja ajan tasalla koulutusuudistusten viidakossa. Liiton mielipidekirjoituksen pääset lukemaan paperilehden lisäksi osoitteesta: http://www.hs.fi/paivanlehti/08012017/art-2000005036269.html

Toinen tärkeäksi noussut teema on opiskelijoiden työelämätaitojen parantaminen. Yhteistyö-ammattiliittomme järjestävät koulutuksia, joita markkinoimme jäsenistöllemme. Koulutukset ovat usein melko konkreettisia, joten niiden lisäksi kiinnostusta löytyy myös uratarinoita ja alumnien tapaamista kohtaan, sillä suurella osalla jäsenistöämme ei ole valmiita urapolkuja tiedossa varsinkaan opintojen alkupuolella. Historian tarjoamat mahdollisuudet työmarkkinoilla, niin julkisella, yksityisellä kuin kolmannella sektorillakin, ovat monipuoliset erikoistumisen ja sivuaineopintojen kautta. Harvat edes tietävät, minne kaikkialle historian opiskelijat voivat työllistyä valmistumisen jälkeen ja opintojen aikana. Alumnitoiminta on historian opiskelijajärjestöille ollut pääsääntöisesti melko vaatimatonta, mutta kysyntään koitetaan vastata tällä hallituskaudella.

Pidemmittä puheitta, tai no kirjotteluitta, käännän katseen tulevaan ja toivotan niin Holin hallitukselle, ainejärjestöjen hallituksille kuin tärkeimpänä jäsenistöllemme menestystä opinnoissa ja hauskaa vuotta 2017. Nähdään viimeistään kevätsemmassa Joensuussa!

 

Arttu Huoviala,Arttu Huoviala, hallitusesittely 2017

Historian Opiskelijain Liiton puheenjohtaja

pj(a)hol.fi