Naisagentteja, talvisodan taktikointia, sodan kokeneita, suuria suomalaisia ja mystisiä alumneja –Tervetuloa Historian Opiskelijain Liiton kevätseminaariin Joensuuhun!

Ihan heti alkuun haluan tehdä tunnustuksen: En malta odottaa viikonlopun Historian Opiskelijain Liiton kevätseminaaria. En vain malta. Viikonlopusta on tulossa niin superi. Ensinnäkin kaikki seminaarit, joissa olen ollut mukana ovat olleet aivan huikeita; on ollut hienoa päästä kuuntelemaan upeasti koottuja seminaareja ja päästä tutustumaan muiden kaupunkien historian opiskelijoihin. Seminaarireissut pitkine ajomatkoineen (Joensuusta on pitkä matka kaikkialle) ja rentouttavine iltaohjelmineen ovat olleet todella hauskoja ja seminaarin järjestäminen ja isännöinti on myös ollut mieleenpainuvaa (syysseminaari 2015 Joensuussa nevö foget). Ennen kaikkea odotan tulevaa seminaaria sen takia, että se on yksinkertaisesti aivan timanttinen.

 

Suomi sodassa –seminaarissa on monipuolinen ja mielenkiintoinen kattaus Suomesta toisessa maailmansodassa. Päivän aikana päästään tutustumaan naisten ehkä vähemmälle huomiolle jääneeseen rooliin jatkosodassa, kun Matti Kosonen esitelmöi agenttikoulun naisisista jatkosodassa. Pasi Tuunainen taas avartaa sitä, kuinka maastoa ja olosuhteita käytettiin hyväksi lumisessa ja kylmässä talvisodassa. Loppuhuipennus seminaaripäivälle on Sodan sukupolvi –paneeli, joka on saanut mediahuomiota myös Joensuun paikallisessa lehdistössä. Paneelissa kuullaan sodan kokeneiden kertomuksia rintamalotan, evakon, sotaveteraanin ja Joensuussa sodan aikana asuneen näkökulmista. Tilaisuus on varmasti monelle ainutlaatuinen; harva enää tuntee sodan kokeneita, tai jos tunteekin, niin monesti sodan kipeistä ja vaikeista muistoista halutaan vaieta. Seminaarimme teema sopii myös täydellisesti Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen, ja sattumaa tai ei: seminaarimme on myös osa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa!

 

Tänä vuonna halusimme tuoda seminaarin yhteyteen myös jotain uutta. Jotain, mitä moni historian opiskelija pitää varmasti tulevaisuuden mörkönä. Tietoutta työelämästä. Perjantaina järjestetään Työelämän alumnipaneeli, jossa kolme jo valmistunutta historian opiskelijaa jakaa suurta viisautta työelämästä. Alumnipaneeli on myös hyvin naamioidut etkot Hol-seminaarille, sillä ketä tässä yritetään huijata; historian opiskelijat ovat aina hyvien bailujen perässä. Etkot eivät tietenkään jää ainoaksi tavaksi tutustua joensuulaiseen illanviettokulttuuriin, sillä seminaarin jälkeen lauantaina Educan sali täyttyy suurista suomalaisista ja joensuulaisesta sitsikulttuurista.

 

Seminaari viikonloppuna, te rakas jäsenistö, pääsette lukemaan myös uusinta Hol-lehteä, joka kulkee nykyään nimellä Holkki. Holkki –nimi voitti tiukan nimikilpailun, johon te jäsenistö olitte ehdottaneet hienoja (ja kyseenalaisia) nimiä niin Holistista Hol-in-oneen ja Holokaustista Hol-lehteen. Lehti herätettiin henkiin viime kaudella tarkoituksena toimia yhtenä Holin tiedotuskanavana sekä tämän lisäksi tuoda ainejärjestöt lähemmäksi toisiaan ja Holia. Lehdessä on luvassa ainejärjestöjen kuulumisia, katsauksia historiaan, seminaarihypetystä sekä rutkasti työelämäasiaa. Lehdestä löydät myös selityksen Holkki-nimelle, joten ei todellakaan kannata jättää lukematta.

 

Mutta mitä olisi seminaari ilman sen taustavoimia. Seminaarin valmistelu alkoi jo vuoden 2016 puolella edellisen Varnitsan hallituksen kaudella ja iso kiitos kuuluukin entiselle Hol-vastaavallemme ja seminaarin liikkeellepanijalle Aleksis Honkaselle. Haluaisin jo etukäteen kiittää myös mahtavaa Hol-seminaarin toimikuntaamme sekä ihanaa hallitustamme; tästä seminaarista on tulossa loistava!

Hol-seminaarin promovideoon!

Susanna Koivistoinen

 

Kirjoittaja on Varnitsan Hol-vastaava ja Holkki –lehden päätoimittaja 

 

P.s. Alumnipaneelia ja seminaaria pystyy seuraamaan etänä, sillä molemmat tapahtumat streamataan!