Viittoihin verhoutuneet – Kritiikki ry haalarikulttuurin vastavirrassa

Opiskelijahaalarit vakiintuivat Suomen korkeakoulujen opiskelijakulttuurin erottamaksi osaksi 1970- ja 1980-lukujen myötä. Sitä ennen haalarit olivat olleet lähinnä teekkareiden juttu, mutta opiskelijakulttuurin moderni läpimurto toi haalarit myös muiden alojen opiskelijoiden piireihin. Tässä vaiheessa myös Turun yliopiston historianopiskelijat pohtivat kiivaasti haalareiden käyttöönottoa Kritiikin piirissä, sillä olihan haalarit jo jokaisella itseään kunnioittavalla ainejärjestöllä, kuten Kirsi Äyräs toteaa artikkelissaan viittojen historiasta Kritiikki ry:n 50-vuotishistoriikissa.

Kritiikkiläisiä viittoineen (Kuva Jere Markkanen)Anonyymeinä pysytteleviä kritiikkiläisiä viittoineen. (Kuva: Jere Markkanen)

Äyräs kuvaa artikkelissaan, miten viitat valikoituivat Kritiikin vaatekappaleeksi haalarien sijaan pitkän pohdinnan tuloksena. Historianopiskelijoidenkin oli pakko saada jokin vaatekappale, sehän oli ilmiselvää suurelle osalle kritiikkiläisistä. Puolet ainejärjestöläisistä halusi haalareita, toiselle puolelle ajatus lähtemisestä mukaan opiskelijoiden massamuotiin oli suorastaan pöyristyttävä. Pohdinnassa olivat Äyrään mukaan niin haalarit kuin mitä erilaisimmat vaatekappaleet sukista kalsareihin, kunnes lopulta kolmen hengen kokous (missä Äyräs itse oli läsnä Petri Lempisen ja Maija Mäkikallin lisäksi) päätyi viittoihin. Mikäpä sen sopivampaa, kun jo menneiden aikojen matkalaiset ja aateliset verhoutuivat viittoihin ja kaapuihin!

Maija Mäkikalli piirsi viitan alkuperäisen kaavan ja Kari Pöyhönen suunnitteli logon, joka painettiin viitan sivuun – ja siitä alkoi Kritiikin viitan tarina vuonna 1988. Viitta kuuluu myös akateemiseen vaatetukseen useiden maiden perinteissä ympäri Eurooppaa, esimerkiksi Oxfordin ja Cambridgen yliopistoista valmistuneet tai yliopistoissa työskentelevät verhoutuvat akateemisissa juhlatilaisuuksissa viitan käsittävään asukokonaisuuteen. Näin ollen Kritiikin viitta osoittautui varsin toimivaksi ja hauskalla tavalla yliopistoperinteeseen nivoutuvaksi keksinnöksi, joka on ollut osana turkulaista historianopiskelua jo miltei kolmenkymmenen vuoden ajan.

 

Jere Markkanen, Kritiikki ryJere Markkanen, Hallitusesittely 2016

Kirjoittaja verhoutuu viittaan myös ensi vappuna.

Vastaa

Your email address will not be published.