Ei teil mittä seminaarii olis? – terveisiä Turusta

HOL:n syysseminaari vuosimallia 2011 kokoontui Suomen Turkuun lauantaina 19. marraskuuta. Nykypäivän yliopisto-opiskelijan houkutteleminen lauantaipäiväksi akateemisen ohjelman pariin ei kenties ole tehtävistä kaikkein helpoimpia. Tästä huolimatta saimme liikkeelle varsin kelpo joukon historianopiskelijoita keskustelemaan opiskelijavaikuttamisen historiasta ja nykypäivästä.

Aamupäivän luento-osuus opiskelija-aktivismin historiasta oli varsin mielenkiintoinen, mutta ainakin allekirjoittanut innostui eniten iltapäivän workshopeista, joissa pääsimme itse pohtimaan nykypäivän opiskelijavaikuttamista ja opiskelijan roolia modernissa yliopistossa. Tarkemmin kaksi workshopiamme käsittelivät opiskelijoiden ja laitosten/oppiaineiden välisiä suhteita ja Turun yliopiston ylioppilaskunnan vuoden 2011 teemaa: opiskelijan vastuuta.

Workshopien ajatuksena oli puhtaan keskustelun lisäksi tarjota eri kaupungeista saapuneille opiskelijoille mahdollisuus tutustua muiden ainejärjestöjen hyviin käytänteisiin ja kenties viedä jotakin myös tuliaisina kotiin. Osallistuin itse keskusteluun opiskelijoiden ja laitosten suhteista. Oli mahtavaa huomata, että eri yliopistokaupungit ovat täynnä erilaisia keinoja ja yhtälaista halua parantaa opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssakäymistä. Ainakin jollain tasolla käsitys akateemisesta yhteisöstä siis on edelleen hengissä ja hyvissä voimissa.

Toinen keskustelunaiheemme, opiskelijan vastuu, on myös erittäin mielenkiintoinen ja tärkeää pohdittavaa varmasti jokaiselle opiskelijalle – alasta riippumatta. Kyse on siis siitä, mitä tämän päivän korkeakouluopiskelijalta voidaan vaatia? Onko yliopisto vain paikka, josta opiskelijat nostavat tiettyjä palveluita, ja lopulta tutkinnon? Riittääkö se, että saapuu luennoille ja pääsee tenteistä läpi – vai onko meiltä kenties lupa vaatia enemmänkin? Mitä mieltä opiskelijat ovat yliopiston vaikeustasosta ylipäätänsä? Minkälaista opintoihin liittyvää vapaa-ajantoimintaa ainejärjestöt voisivat järjestää? Siinä muutamia kysymyksiä, joiden pohtimiseen esimerkiksi tämä uudenkarhea HOL-blogi toimii loistavana alustana.

Loppuun vielä iso kiitos kaikille syysseminaariin osallistuneille ja sitä tekemässä olleille. Meininki oli mahtavaa! Seuraavaksi hollilaiset suuntavat katseensa maaliskuun alkuun ja Tampereen kevätseminaariin. Siellä nähdään!

Lauantaina 21. tammikuuta 2012

Tuomas Pulsa, P-Klubi, Turku
Kirjoittaja on HOL:n varapuheenjohtaja kaudella 2011-2012.

Vastaa

Your email address will not be published.